Kaaiman over de Noordzee

Met foto's

Details van de activiteit

  • Koksijde
  • 21/08/2015
  • Hele dag

Contact event manager

1 2 3 4

Book your tickets

Thank you Kindly

Kaaiman over de Noordzee

Koksijde

Hele dag
21/08/2015

000000

Kaaiman over de Noordzee

Koksijde

Hele dag
21/08/2015

PRINT

IOC voor de NH90-NFH (NATO Frigate Helicopter)

21 augustus 2015 staat in de geschiedenis genoteerd van het 40e Smaldeel, de gekende Search And Rescue (SAR) eenheid van Koksijde. Op die vrijdag immers heeft Generaal-majoor Frederik Vansina, Bevelhebber van de Luchtcomponent, om 11u21 de “ Initial Operational Capability” (IOC) verleend aan de NH90-NATO Frigate Helicopter (NFH).

Het belang van deze gebeurtenis werd geïllustreerd door de aanwezigheid van hoge autoriteiten zoals de minister van Defensie Steven Vandeput en zijn kabinetschef Luitenant-generaal Vl Claude Vandevoorde, Generaal Vl Gerard ‘’Flurk’’ Van Caelenberghe, chef Defensie en Flottielje admiraal Georges Heeren, hoofd van de Marinecomponent.

De IOC, het eerste operationeel niveau dat bereikt werd na een lange opleidingsperiode van bemanningen en onderhoudspersoneel (iets meer dan 2 ½ jaar), geeft het 40e Smd de mogelijkheid om vanaf maandag 24 augustus opzoekings- en reddingsopdrachten te verzekeren met de Kaaiman helikopter.

Het alarmritme voor de NFH bedraagt 2 weken op drie tot het bekomen van de Full Operational Capability (FOC) SAR volgend jaar. Samen met het FOC programma zal het 40e Smd vanaf de lente beginnen met de opleiding van drie bemanningen voor de marine zendingen, wat moet leiden tot de IOC MAR (Marine). Vanaf dan mogen de NFH landen op fregatten zoals de Leopold 1 (F930) en de Louise –Marie (F-931) van de Belgische Marine.

Van de vier aangekochte NH90s, zijn de RN-01,02 en 03 operationeel te Koksijde. De RN-04 werd aan de Luchtcomponent geleverd op 17 augustus 2015 en is onmiddellijk teruggekeerd naar de werkplaatsen van Eurocopter in Donauwörth (BRD) om de radar op de European Naval Radar (ENR) standaard te brengen en een nieuw kaartlees systeem te installeren.

Met die uitrusting zal de NFH over betere middelen beschikken voor opzoekings- en reddingsopdrachten, voor de strijd tegen piraterij en voor opsporing van onderzeeboten en oppervlakte schepen. Voor de andere toestellen wordt deze “upgrade” uitgevoerd tijdens het onderhoud na 600 vlieguren.

Einde 2018 zullen de twee overblijvende Sea-Kings, de RS-02 en RS-05 (de RS-03 werd op 29 augustus “gedemobiliseerd”), die met bijna 40 jaar dienst achter de rug graag gezien zijn aan de kust met hun rood/oranje neus, definitief het luchtruim laten aan de Kaaiman helikopters.

Volledig artikel in WINGS nr 7.

BAF Association – Serge NEMRY (vertaling Jan Vingerhoets)

Tekst & foto’s: Serge NEMRY.