Nationale Feestdag 21/07/2020.

Met foto's

Details van de activiteit

  • Brussel
  • 21/07/2020
  • dinsdag, 13:30 - 15:30

Contact event manager

1 2 3 4

Book your tickets

Choose tickets
€0
Back to details
Thank you Kindly

Nationale Feestdag 21/07/2020.

Brussel

dinsdag, 13:30 - 15:30
21/07/2020

000000

Op dinsdag 21 Juli 2020 vindt de Nationale feestdag plaats met een beperkte overvlucht van een helikopter NH90 NFH en F-16 jachtvliegtuigen boven de stad Brussel.

De Belgische Luchtmacht opent dit jaar om 14u06 de ingetogen ceremonie aan het Koninklijk Paleis te Brussel met een overvlucht van een NH90 NFH Caiman helikopter van de vliegbasis Koksijde. De NH90 zal boven het Paleis vliegen, waarbij het toestel een Belgische vlag (4x6m) met zich meedraagt. Deze helikopter voert dagelijks de zogenaamde Search and Rescue (SAR) opdracht uit aan onze Belgische kust en ondersteunt de Marine in haar maritieme opdracht aan boord van onze fregatten.

Drie formaties van drie F-16 jachtvliegtuigen volgen na de passage van de Belgische driekleur om 14u07. De F-16s stijgen op vanaf de vliegbasis Florennes en zullen dit jaar het Koninklijk Paleis te Brussel niet via de gebruikelijke West-Oost as overvliegen, maar pal boven het Paleis van Zuid naar Noord. Als eerbetoon aan 75 jaar einde WO II is het eerste toestel van de formatie getooid in D-Day invasiestrepen. Deze unieke beschildering droegen de geallieerde vliegtuigen bij de start van de bevrijdingscampagne in Europa. Onze F-16 jachtvliegtuigen beëindigden eind april in volle coronacrisis een acht maanden durende opdracht in de Baltische staten in het kader van de NAVO. In oktober zal er terug een detachement van de Luchtmacht aan een opdracht in Jordanië deelnemen om de internationale coalitie te steunen in de strijd tegen Daesh in Syrië en Irak. Deze opdracht zal één jaar duren en vergt de continue inzet van vier F-16 toestellen en honderd personeelsleden.

Als eerbetoon aan de inspanningen van de hulpverleners en de Belgische bevolking tijdens de huidige gezondheidscrisis zetten de eerste twee F-16 formaties, na de overvlucht over het Paleis, hun traject verder over het hele Belgische grondgebied. De jachtvliegtuigen voeren hierbij een fly-by uit van de verschillende provinciehoofdsteden met telkens drie toestellen. Ze volgen hierbij een route West (Antwerpen, Gent, Brugge, Bergen, Namen aangevuld met Oostende) en een route East (Leuven, Waver, Hasselt, Luik, Aarlen, aangevuld met Dinant). Alle F-16s landen nadien terug op de luchtmachtbasis van Florennes.

Deze fly-by zal bestaan uit een standaard formatievlucht van drie F-16 gevechtsvliegtuigen in een ‘victory formation’, waarvan de leider van de formatie getooid is met ‘invasion stripes’, voor de route West. De leider van de route East zal het Belgisch F-16 Solo-demonstratietoestel, de Dark Falcon, zijn.

De details en de timings van deze rondvlucht kan u terugvinden op de bijhorende kaart.

Deze rondvlucht is conform de geldende luchtverkeersregels en werd gecoördineerd met de burgerluchtvaartautoriteiten. De vliegtuigen zullen overvliegen op een hoogte van 300 meter.